Life Sized Logo

Preston Drove, Brighton

The Project

We were approached by our clients who owned the basement flat below their house and had aspirations of merging the two properties to create a home that better suited their needs.

The main challenge was to reconnect the basement level to the main house, whilst also creating generous, well-lit spaces, despite the core of the renovation works being below the street level. These challenges were overcome by creating openings in the separating floors to allow ambient light to filter between the levels of the house. To the rear, on an intermediate floor, which was previously home to the kitchen, we created mezzanine spaces with great views out to the garden through a large, centralised picture window through the rear elevation of the house.

Being in a conservation area also came with its challenges. This allowed us to draw out the more characterful parts of the existing building, whilst also introducing a fresh dose of contemporary design into the mix that sits well in its context.

It is fair to say, that we were blessed with two fantastic clients (and their beautiful dog!) on this project, who had faith in the design throughout the process, both sharing and the vision we had for their project and contributing to it in equal measures.

Photographs: Jim Stephenson

Project Details

Address

Preston Drove, Brighton

Scope of Works

Conversion of lower ground floor flat and house above into a single dwelling

Contractor

Sussex Building Services

Design Length

12 Months

Build Time

12 Months